Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying 31. svjetske zdravstvene organizacije objavila je novu epidemiju upale pluća zaražene koronavirusom

- Feb 08, 2020-

Uveče 30. januara po lokalnom vremenu, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je nova epidemija koronavirusa navedena kao javno zdravstveno stanje od međunarodne važnosti, naglašavajući da se ne preporučuju ograničenja putovanja i trgovine, i potvrđujući preventivne mjere Kine' . Ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalna zdravstvena komisija odgovarali su na pitanja novinara.


89161e137b356996b6e2693872e6077a


Ministarstvo vanjskih poslova:

Potpuno samopouzdan i sposoban za pobjedu u borbi protiv prevencije i kontrole epidemija


Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying odgovorio je novinarima' pitanja 31. u vezi sa objavljivanjem Svjetske zdravstvene organizacije' epidemijom upale pluća zaražene koronavirusom kao "GG";


P: Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije nedavno je objavio da izbijanje upale pluća nove infekcije koronavirusom predstavlja GG, hitno stanje u javnom zdravstvu međunarodne zabrinutosti GG. Kakvo mišljenje' China&# 39 o tome?


Odgovor: Od izbijanja upale pluća izazvane novim koronavirusom, kineska vlada je uvijek usvajala najopsežnije i najstrože mjere prevencije i kontrole na vrlo odgovoran način prema zdravlju ljudi&# 39. Imajte samopouzdanja i sposobnosti da pobijedite u borbi protiv ove epidemije.


U isto vrijeme, na transparentan i odgovoran način, kineska strana je blagovremeno obavijestila relevantne strane o epidemiološkoj situaciji i podijelila sekvencu virusnih gena. Svjetska zdravstvena organizacija i mnoge zemlje to u potpunosti potvrđuju i visoko ocjenjuju.


Kina je održavala blisku komunikaciju i dobru saradnju sa SZO. Stručnjaci SZO otišli su u Wuhan u terensku posjetu. Generalni direktor Tan Desai posjetio je Kinu prije nekoliko dana i u potpunosti razmijenio mišljenja s Kinom o prevenciji i kontroli epidemije. Kontrolni rad dao je potpunu afirmaciju i visoko cijenio ogroman doprinos China&# 39 svijetu u borbi protiv epidemije. Kina je spremna nastaviti raditi sa SZO i drugim zemljama na zajedničkoj zaštiti globalne i regionalne sigurnosti javnog zdravlja.